Jag kandiderar till ÖIS styrelse

Ja, det finns väl ingen anledning att hålla på detta längre. Det är allmänt känt på ÖIS-gården att jag har ambitionen att komma in i styrelsen och utöver dem är det ytterligare cirka 40 personer som jag har delgett mina planer så det är väl mer eller mindre ute redan. För er som av någon anledning tror att jag gör detta med garanterat stöd av Inferno Örgrytes medlemmar (och att det skulle påverka min agenda på något sätt) så kan jag bara säga att av dem cirka 50 personer jag pratat med så är det ingen annan än Matz Thorsson som har uttryckt något direkt stöd för min kandidatur. Det har ingen inverkan på min åsikt att jag tycker Matz är självskriven som vår nästa ordförande då jag har tillräckligt mycket integritet för att klara av att ta självständiga beslut. Det förstärker bara min redan starka känsla av att vi har något väldigt bra på gång där det finns många som är beredda att göra det som krävs för att utveckla och lyfta ÖIS.

När vi drog igång Östra Stå så bestämde vi att Östra Stå skulle jobba för att få in en supporter i styrelsen för att öka insynen i föreningen. När vi hade ett möte med Balders Hage i början av december så kom frågan upp vilka alternativ som fanns, och om dessa överhuvudtaget var intresserade av att sitta i ÖIS styrelse. Det rådde vissa tveksamheter kring den biten och jag är av åsikten att ingen ska sitta i styrelsen bara för sakens skull, supporter eller ej, utan man ska sitta där för att man brinner för ÖIS och vill vara med och driva ÖIS framåt. När varken jag eller någon annan såg något självklart alternativ så började jag fundera på om jag inte själv skulle kandidera, och efter att ha funderat på det någon vecka så hade jag bestämt mig. Jag har som sagt inte förankrat detta hos några andra utan något jag bestämde mig för att göra på egen hand, och jag vet att det då fanns dem i BH som var tveksamma till min lämplighet då de trodde att det skulle bli en gonzo-show där jag skulle sitta och live-twittra från styrelsemötena. Inget jag tar åt mig av även om det kan störa mig lite när folk inte har högre tankar om mig än så.

Allting jag har gjort sen dess har jag gjort med målsättningen att komma in i styrelsen. Det finns inga snabba lösningar och jag har en långsiktig plan där målet är att vi ska vara tillbaka och etablera oss permanent i Allsvenskan igen senast om tio år. Jag ser ett större värde i ett långsiktigt arbete där vi hellre skyndar långsamt och gör rätt från början än att vi tar förhastade beslut för att nå kortsiktig framgång – det har vi redan provat på alldeles för ofta med samma dåliga resultat. Vår historia är en av många delar som gör oss unika och om 50 år är det vi som är en del av den historia som skänker stolthet och kärlek till nya ÖIS:are, och det är vi som bestämmer hur den historieskrivningen ska se ut.

Jag kommer inte betrakta mig själv som Infernos representant i styrelsen. Ska jag gradera mig själv på ett begripligt sätt så är jag 100% ÖIS:are, 99,99% Östra Stå och 99,98% IÖ. Jag vet att det som är bra för ena parten är bra för de både andra och i förlängningen gör ÖIS till en bättre förening, Östra Stå till en bättre läktare/supporterorganisation och Inferno till en bättre grupp. Visst är jag till väldigt stor del formad av mitt engagemang i Inferno men förutom att jag tycker att många av de frågor vi i Inferno brinner för (pyroteknik, rättssäkerheten för fotbollssupportrar, ”experters” lekmannamässiga uttalanden om svensk supporterkultur etc.) är sådana som ÖIS också borde driva så ser jag mig primärt som medlem i Örgryte IS och det är min önskan att jag ska få representera övriga medlemmar i Örgryte IS för att vi tillsammans ska göra ÖIS till en bättre förening.

Jag har meddelat valberedningen och huvudstyrelsen att jag kandiderar och jag har inget intresse av att det ska bli ett kaotiskt årsmöte till följd av att jag vill sitta i styrelsen.

Varför jag anser mig vara kompetent nog för att sitta i ÖIS fotbollssektions styrelse:

 • Jag har ett brett och väletablerat kontaktnät i supporterkretsar och på ÖIS-gården. Ett kontaktnät som jag gärna ser utökas då engagerade ÖIS:are är det bästa jag vet.
 • Jag har varit i föreningen sedan 2002 (som ungdomsspelare) och har sedan 2007 betraktat den ur ett, ofta kritiskt, utifrånperspektiv. Jag anser mig ha rätt bra koll på hur saker och ting fungerar och vad man kan göra för att utveckla verksamheten.
 • Jag har tiden och viljan att utveckla ÖIS och jag kommer jobba för att kunna lägga ännu mer tid på att jobba med och för ÖIS.
 • Jag har en plan och idéer för hur vi kan göra ÖIS till en bättre förening. Några av dessa idéer har ni redan fått ta del av, och fler kommer att komma.
 • Jag kommer bidra med ett helt nytt perspektiv och andra grundvärderingar för hur en fotbollsklubb ska skötas, till skillnad från vad vi varit vana vid tidigare. Örgryte IS finns primärt till för dess medlemmar.
 • Jag har ett sunt ekonomiskt tänk. Man spenderar inte pengar man inte har och betalar man för något ska man få så mycket som möjligt tillbaka. Jag kommer aldrig godkänna en budget som äventyrar föreningens ekonomi.
 • Jag vill utnyttja medlemmarnas kreativitet, engagemang, kompetens, konstruktivitet och hjärta för att det ska komma ÖIS till så stor nytta som det bara går.
 • Jag är tillräckligt smart för att veta vad som inte bör spridas. Oavsett vad någon annan har för tankar om mig.
 • Jag finns där för att ÖIS medlemmar vill ha mig där och jag har inga andra intressen än det som är bäst för ÖIS.
 • Jag är ingenting om jag inte är ärlig.

Hur jag vill att ÖIS styrelse ska jobba:

 • Ta fram en övergripande strategi för hur föreningen ska jobba – där medlemmarna ses som fundamentet i verksamheten. Det ska finnas ett syfte med allt vi gör och medlemmarna ska vara med och utveckla föreningen.
 • Utvecklande och med en tydlig målbild för alla delar av verksamheten. Hela tiden sträva efter att bli bättre.
 • Spänna bågen och sätta ribban högt. Vi ska hela tiden utmana oss själva och anstränga oss lite mer än alla andra.
 • Se möjligheter istället för problem. Allting går att lösa bara man bestämmer sig för det.
 • Tydlig kommunikation mellan alla inom föreningen. Alla ska få ta del av information som direkt berör dem och arbetet blir effektivare om den ena handen vet vad den andra gör och hur de resonerar.
 • Tydlig ansvarsfördelning och ha stort förtroende för varandra och varandras arbete för att kunna jobba så effektivt som möjligt. Gäller även gentemot den anställda personalen på ÖIS-gården.
 • Hitta nya sätt att skapa intäkter och maximera våra resurser. Det gör jobbet att alltid ha en god ekonomi betydligt enklare.
 • ÖIS-gården ska vara en effektiv arbetsplats med hög trivsel, konstruktivitet och positiv energi. Alla som är där ska vilja göra ÖIS bättre.

Tycker ni att detta låter vettigt så går ni på årsmötet och röstar på mig. Tror ni att valberedningen kan plocka fram sju alternativ som är mer lämpade för att sitta i styrelsen än vad jag är så går ni dit och röstar på dem.

Amor et fides

Alla åsikter som uttrycks i bloggar och kommentarsfält är skribenternas egna. Vad Östra Stå tycker går att läsa om i Östra Stå's manifest. Östra Stå ska verka för en konstruktiv diskussion kring Örgryte IS och i alla kommentarsfält ska man visa respekt gentemot andra ÖIS:are, även om det finns meningsskiljaktigheter. Klarar man inte av att förhålla sig till dessa enkla regler så finns det andra forum att diskutera på.