Läge att ta ett steg tillbaka, Lantz

Det är i slutändan spelarna som ska vinna matcher och det känns som att vi kommer ha ett mycket mer slagkraftigt lag nästa år än vad vi hade i år – och klarade Janne av att förvalta sitt material så är jag övertygad om att Lantz kan klara av att göra detsamma (även om jag inte är reservationslös).

Jag var inte reservationslös när jag jämförde 2007 med 2014 och förmågan att året efter, med ett bättre spelarmaterial, lyckas vinna serien trots en rimlig skepsis mot tränarens kunskaper. Janne löste det, och jag höll inte honom som någon speciellt bra tränare då (även om jag nu får konstatera att han har gjort det väldigt bra med Utsikten efter deras knappa resurser) och ansåg att avancemanget 2008 berodde på att vi hade så mycket bättre spelarmaterial än alla andra. Nu får jag säga att jag är övertygad om att Lantz inte klarar av att göra detsamma.

Jag stötte på Jakob Lindström och Johan Hedman utanför Gamla Ullevi efter matchen igår. Jag var måttligt sugen på att prata men Jakob kom fram, och det var ett smärtsamt möte. Tomma blickar och uppgivenhet över att det inte fungerar. Ingen av dem kunde svara på varför vi inte får ut något av vårt spel, och då besitter de ändå två av lagets mest intelligenta fotbollshjärnor. Det kändes verkligen inte alls bra och vittnar om att det är något som inte är som det borde vara i en trupp som har ambitionen att vinna en serie. Det Lantz har jobbat med i snart två år nu har inte gett någonting alls överhuvudtaget, för att vara diplomatisk, och jag ställer mig starkt tveksam till att utvecklingen nu ska börja ta fart under hans sista ett och ett halvt år på kontraktet.

Igår höjdes det avgå-röster under och efter matchen och det kommer inte bli mindre av den varan om det här tillåts fortgå. Tålamodet är slut och även om tränaryrket inte är en popularitetstävling så är det ju aldrig någon nackdel att ha en tränare som har förtroende från dem som går på matcherna. Det kostar pengar att bryta kontraktet, ja, men om det är någon som tror att det som sker nu är gratis och inte kommer bli dyrare i längden får nog tänka ett varv till.

Styrelsen borde försöka söka en kompromiss med Lantz där man får honom att avstå sin lön för nästa år och entledigar honom resten av den här säsongen (eller att de som skrev det huvudlösa kontraktet faktiskt tar ansvar för situationen de satt oss i och pungar upp det som krävs…). Jag vet inte hur sannolikt det är att nå en sådan kompromiss men Lantz borde ju inse att han kört fast, och ser man till de intervjuer som han har gjort senaste veckorna så verkar det ju som att inte har koll på läget. Jag ser gärna att det sker en värdig skilsmässa men samtidigt så är det desperata tider just nu och då krävs det desperata lösningar.

Vem som kommer in i hans ställe är egentligen sekundärt, men det är ju en god idé om det är gratis/väldigt billigt och jag bryr mig egentligen inte om ifall det är någon från SF-forumet eller Johan Mattsson, Niklas Allbäck och Sören Börjesson som tar över resten av säsongen. Det behövs en ny röst, nya idéer och någon som kan ingjuta lite mod i truppen och till oss på läktaren.

Således; avgå Lantz, av respekt för Sällskapet och dess supportrar och medlemmar.

 

Alla åsikter som uttrycks i bloggar och kommentarsfält är skribenternas egna. Vad Östra Stå tycker går att läsa om i Östra Stå's manifest. Östra Stå ska verka för en konstruktiv diskussion kring Örgryte IS och i alla kommentarsfält ska man visa respekt gentemot andra ÖIS:are, även om det finns meningsskiljaktigheter. Klarar man inte av att förhålla sig till dessa enkla regler så finns det andra forum att diskutera på.