Vi har något på gång

Jag har, som vanligt på fredagar nuförtiden, tillbringat dagen på ÖIS-gården och det händer så mycket saker runt ÖIS just nu att jag har svårt att samla tankarna och omöjligen kan skriva om allt det som är på gång (därav den något blygsamma uppdateringstakten på den här bloggen). Det enda jag kan konstatera är att vi har något på gång. Vi inte bara har något på gång – vi har något riktigt bra på gång!

Jag träffade Matz Thorsson för första gången i höstas och fick då ett bra intryck. En drivkraft i en styrelse som lämnar väldigt mycket övrigt att önska och som har fått mycket välförtjänt kritik, både från mig och andra parter. Jag har inget större intresse av att älta deras tillkortakommanden eller dela med mig av de hårresande skräckhistorier jag har hört från de som jobbar på ÖIS-gården. Inte för att jag inte tycker att det förtjänar att spridas – det gör de – utan snarare för att jag hellre vill fokusera på framtiden och utvecklingen för ÖIS fotbollssektion. En utveckling som jag tycker ska ledas av Matz Thorsson.

Jag visste att Matz ville bli ny ordförande för fotbollssektionen (det som från och med 1 april formellt kommer vara Örgryte IS FF) och då jag och många jag pratat med känt en viss oro för att den som har stora ekonomiska intressen utnyttjar sin makt på fel sätt så fick jag idag möjlighet att sätta mig ner med Matz för att få svar på mina frågor. Jag var positiv till Matz som ordförande redan innan vi pratade idag, men nu är jag 100% övertygad om att han ska vara den som ska leda oss in i framtiden. Jag kan inte artikulera tillräckligt hur mycket jag älskar drivna ÖIS:are som vill göra något för att göra ÖIS till en bättre förening och just nu har jag ynnesten att få umgås med sådana i en fantastiskt stor utsträckning. De finns i Inferno, de finns i Balders Hages styrelse, de är anställda på ÖIS-gården och de finns i form av en högst kompetent kandidat till ordförandeposten – en kandidat som värderar dessa egenskaper lika mycket som jag själv gör.

Den relationen som de flesta har till Matz är att de sett hans och Metallservice namn dyka upp i samband med att vi lyckats knyta till oss en kvalitativ spelare eller när ÖIS-gården köpts loss för att sänka kostnaderna för hyran av densamma. I övrigt har han hållit en relativt låg profil och ägnat sig åt verkstad mer än att snacka, vilket är en egenskap som jag själv högaktar efter alla brutna löften som omgärdat föreningen under alldeles för lång tid. Just nu har vi ett stort problem i att ÖIS-gårdens konstgräsplan som anlades 2007 inte håller måttet och sliter på spelarna så mycket att Lantz och Kent har varit runt och kollat på nyanläggda planer i Göteborg för att vi ska ha godkända träningsförhållanden. Den planhyran ska bekostas med pengar som vi egentligen inte har och att lägga nytt konstgräs på ÖIS-gården kostar cirka 1,5 miljoner, pengar som vi verkligen inte har. Nu ser det ut som att dessa pengar är lösta, och utöver det kommer det även finnas utrymme att bygga en enklare läktare på ÖIS-gården för att göra den publikvänligare samt att ersätta dagens 2 Mbit-uppkoppling med en riktig fiberuppkoppling.

Jag och Matz delar synen på att ÖIS medlemmar är en enorm outnyttjad resurs, både vad gäller att skapa nya intäktsmöjligheter men även vad det gäller att kunna lägga våra kostnader på rätt ställen – investeringar i föreningen och den sportsliga verksamheten. Vi är överens om att vi står inför stora utmaningar men vi delar också uppfattningen om att dessa utmaningar är överkomliga hinder i det långsiktiga målet att etablera oss som en stabil allsvensk förening med en ekonomi i balans och med Sveriges mest välutvecklade föreningsdemokrati. Örgryte IS har funnits sedan 4 december 1887 tack vare dess medlemmar.

Jag vet inte om valberedningen kommer presentera ett alternativt förslag till ordförandeposten, men jag vet att valberedningen omöjligen kan presentera ett bättre alternativ till ordförandeposten. Jag vet det av den enkla anledningen att det inte finns något bättre alternativ.

För att citera Matz Thorsson: “jag ser framemot årsmötet”. Det vet jag att vi är fler som gör.

Alla åsikter som uttrycks i bloggar och kommentarsfält är skribenternas egna. Vad Östra Stå tycker går att läsa om i Östra Stå's manifest. Östra Stå ska verka för en konstruktiv diskussion kring Örgryte IS och i alla kommentarsfält ska man visa respekt gentemot andra ÖIS:are, även om det finns meningsskiljaktigheter. Klarar man inte av att förhålla sig till dessa enkla regler så finns det andra forum att diskutera på.